Leiderschapsprogramma

Als leidinggevende kun je je medewerkers niet gelukkig maken, máár je hebt wel veel invloed op het werkgeluk van je medewerkers. Meer dan je wellicht zelf verwacht. Niet voor niets wordt leiderschap ook wel gedefinieerd als het proces waarbij een individu een groep mensen beïnvloedt om een gemeenschappelijk doel te bereiken[1].

Hoe je dat doet, kan op diverse manieren. Maar alle leiderschapsstijlen hebben één ding gemeen: het bestaat voornamelijk uit interactie met anderen. In die interactie neem jij jezelf als persoon ook mee: jouw kwaliteiten, je vaardigheden en jouw drive. Maar ook jouw valkuilen, beperkingen en onhebbelijkheden spelen een rol[2].

Als je jezelf kent, is het gemakkelijker om de beste versie van jezelf te zijn. Het is prettig om te weten waar je aan toe bent en waarom bepaalde zaken zo belangrijk voor je zijn. Het kunnen leiden van anderen, start daarom ook met het leren kennen van jezelf. Aansluitend is het je taak om anderen te helpen zichzelf te ontdekken het beste uit zichzelf te halen. Effectief leiderschap ontstaat wanner jij als leidinggevende leiderschapsgedrag laat zien dat aansluit op de behoeften van jouw medewerkers[3].

 

In dit leiderschapsprogramma staat het leren kennen van jezelf in interactie met anderen centraal. Je ontdekt welke voorkeursstijl voor leiderschap en communicatie bij jou past, waar jouw kracht én valkuil ligt als leidinggevende en hoe je vanuit jouw kracht het beste uit anderen kunt halen. Immers, het benutten van talent, het investeren in de relaties op de werkvloer, het krijgen van erkenning en waardering zijn de belangrijkste aanjagers voor werkgeluk. En daar ligt voor jouw als leidinggevende een belangrijke taak!

 

De opzet van de trainingsdagen

Het leiderschapsprogramma bestaat uit 2-3 bijeenkomsten van ongeveer 2,5 uur waarin theorie, ervaringen uit de praktijk én opdrachten met elkaar worden afgewisseld. Tussen de bijeenkomsten zit telkens maximaal 4 weken. Dit is bewust zo gekozen omdat je dan het geleerde direct in de praktijk kunt toepassen.

Mocht je tegen zaken aanlopen die nog niet helemaal lekker gaan of situaties tegenkomen die jij nog lastig vindt, dan is er nog alle tijd en ruimte om dit onder de knie te krijgen en te trainen. Hierdoor wordt het aangeleerde nieuwe gedrag steeds meer een gewoonte en ga je (vaste) patronen herkennen.


De groepsgrootte ligt tussen de 6-10 personen en tijdens de bijeenkomsten houden wij de groep zoveel mogelijk hetzelfde. Dit heeft als voordeel, dat je elkaar beter leert kennen en dat er een vertrouwde omgeving ontstaat. Op deze manier kun je ook van elkaars ervaringen leren.

Er is een mogelijkheid om (een deel van) de training online te doen.

 

[1] Hoegen, 2019

[2] Dijkema & Oolbekkink, 2018

[3] Van Dierndonck, 2011; Woudenberg, 2018; Thunnissen en Bos, 2019

 

 

 

Teamprogramma

Gelukkige mensen zijn productiever, minder ziek, energieker en succesvoller dan mensen die zich ongelukkig voelen in hun werk[1].

Om jezelf gelukkig te voelen op het werk, zijn belangrijke randvoorwaarden dat je je ook in je team, met collega’s veilig en prettig voelt. Het is essentieel dat je fijne collega’s hebt waarmee je goede relaties kunt bouwen; dat je voldoende waardering en erkenning ontvangt en het gevoel hebt dat van betekenis bent. Het zijn aspecten die je als individu voelt, maar óók als team. Teamleden kunnen elkaar immers versterken én elkaar laten groeien, maar ook groei en ontwikkeling én geluk in de weg staan. Want zoals Lencioni jaren geleden al heel mooi liet zien, is vertrouwen in elkaar de basis voor goed functionerende teams. En werken aan vertrouwen is een blijvende zaak. Je vertrouwen is immers snel geschaad, terwijl iemand écht vertrouwen tijd kost. 

 

In het teamprogramma staat het leren kennen van jezelf en elkaar centraal. Maar het gaat natuurlijk veel verder dan dat. Teamleden ontdekken hun eigen kracht en talent en leren dat van elkaar kennen. Zodat zij het beste uit zichzelf én elkaar kunnen halen.

We kijken naar interactie, verantwoordelijkheden, taak- en rolverdeling en persoonlijke overeenkomsten en verschillen. Ook nemen we de (onuitgesproken) belemmerende factoren onder de loep; wat staat dit team in de weg om het beste uit zichzelf te halen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piramide van Lencioni waarin kenmerken van sterke en zwakke teams heel zichtbaar zijn.

De opzet van de trainingsdagen

Het teamprogramma bestaat uit 2-3 bijeenkomsten van ongeveer 2,5 uur met het gehele team waarin theorie, ervaringen uit de praktijk en opdrachten met elkaar worden afgewisseld. Er wordt veel aandacht besteed aan het creëren van een veilige omgeving waarin de écht belangrijke zaken ook op tafel mogen komen en gewoontes en vaste patronen worden herkend.

Tussen de bijeenkomsten zit telkens maximaal 4 weken zodat het team met elkaar het geleerde direct in de praktijk kan toepassen.

 

 

[1] Jessica Pryce-Jones, 2010

Intake

Voorafgaand aan zowel het leiderschapsprogramma als het teamprogramma zullen we een intake houden waarin de belangrijkste aandachtspunten én bijbehorende voorbeelden en casuïstiek worden besproken. Zo kunnen we de exacte inhoud van de bijeenkomsten goed afstemmen op de behoefte van jou en jouw team. 

Contact

Wil je meer weten over wat ik voor jou en je team kan betekenen? Laat hier je gegevens achter en ik neem zo spoedig mogelijk contact met op! Rechtstreeks mailen naar info@derooscoaching.nl mag natuurlijk ook!